En İyiyi Seçmek

Hayat kafa karıştırıcı olabilir ve bazen ne yapacağımızı bilemeyiz. Aşağıda okuyacağınız makalede doğru kararların nasıl verilebileceği ve hayatta gerçekten en büyük öneme sahip hedeflere nasıl ulaşılabileceği üzerine paylaşılmış bazı fikirleri bulabilirsiniz.

Yaptıklarınız size geri gelir. Hayatımızın büyük bir bölümünü, verdiğimiz kararların sonuçlarının meşguliyetiyle geçiririz. Bundan dolayı en iyi seçimi yapmak büyük bir öneme sahiptir.

Hayatınız anbean verdiğiniz kararların ürünüdür. Verdiğiniz kararları değiştirerek, hayatınızı değiştirebilirsiniz.

Etrafımızda olup bitenler genellikle kontrolümüz dışında gelişir, fakat bu durumlara göstereceğimiz tepkiler bizim kontrolümüz altındadır. “Hayat, gemisini ve havasını seçemeyeceğimiz bir yolculuktur, ama yelkenlerin yönetimi ve dümenin kontrolü konusunda birçok şey yapılabilir.” Hayatın bütün tecrübeleri devamlı olarak verilen kararlarda yatar.

Peki, nasıl akıllıca kararlar verip en iyiyi seçebiliriz? Karşılaştığımız durum apaçık bir “akla karayı birbirinden ayırma” durumuysa, karar verme aşamasında pek sıkıntı çekmeyiz. Ancak farklı alanlardaki konularda karar vermek o kadar da kolay değildir.

En iyiyi seçmedeki temel hedef, hayatımızdaki öncelikleri ve başarının kişisel olarak bizim için ne anlama geldiğini belirlemektir. Başarının bir tarafı ailelerimizden, insanlarla olan ilişkilerimizden ve anlamlı bir işe sahip olmamızdan elde ettiğimiz “iç” hoşnutluk ve mutlulukla ilgilidir. “Dış” tarafı ise başarıya ulaşma arzumuz, sosyal takdir ve saygı ile paraleldir. Hayatımızdaki hedefleri ve öncelikleri belirleyen bakış açılarının “iç” tarafta olduğu açıkça görülebilir.

Modern yaşamda karşılaştığımız farklı veya acil durumlardan ötürü, hayatımızdaki önceliklere hemen hemen hiç zaman ayıramıyoruz. Birçoğumuz hayatta önceliklerimizin neler olduğunu bile bilmiyoruz; çünkü çok meşgulüz. Zamanımızı önemsiz şeylerle geçirerek asıl amacımızdan sapıyoruz ve hayatta bizim için gerçekten nelerin önemli olduğu hakkında durup düşünmüyoruz.

Büyük Hırsız: Aciliyet

“Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı” kitabının yazarı Stephen Covey, her gün karşılaştığımız acil durumlardan ötürü hayatta yapmak istediğimiz önemli ve iyi işleri yapamadığımızı belirtiyor. “Acil” demek “şimdi” demektir! Aciliyet görünebilir bir şeydir, önümüzde durur ve derhal ilgilenilmek ister. Önem ise uzun süreli hedeflerle bağlantılıdır. Eğer bir şey önemliyse, o şey yaşamınızdaki hedeflerinize, değerlerinize, hayatta neler yapmak istediğinize, dünyaya yapacağınız eşsiz katkılara destek olur.

Acil durumlarda harekete geçeriz. Acil olmayan önemli durumlar ise daha fazla inisiyatif gerektirir. Hayatımızda ulaşmayı arzuladığımız önemli şeylere ulaşabilmek için neler yapmamız gerektiğine dair belirli bir fikrimiz olmazsa, çoğu zaman geçici ve ana hedeflerimize ulaşmada bize her zaman yardımı olmayacak olan acil durumlara cevap verme yoluna sapacağızdır.

İnsanlarla ilişkiler kurma, hayatımızdaki hedefleri tespit etme ve uzun vadeli planlar yapma gibi büyük öneme sahip konularla ilgilenmemiz gerektiğini bildiğimiz halde, acil olmadıklarından dolayı bu konularla nadiren ilgileniriz. Ana hedeflerimiz çok önemlidir ama onları her zaman acilen yapmamız gerekmez ve aciliyetleri olmadığı için bu hedefleri gerçekleştiremeyiz. En önemli önceliklerimizin neler olduğunu kararlaştırmalı ve içimizdeki motivasyona daha büyük bir “evet” deyip, diğer şeylere “hayır” demeyi öğrenmeliyiz.

Her zaman bir şeylere “hayır” dediğimizi unutmamak gerekir. Eğer “hayır” cevaplarımız görünen, hayatta aciliyeti olan durumlara değilse, muhtemelen daha önemli şeyleredir. Aciliyet iyi olduğunda bile, iyi bizi “en iyiden” uzaklaştırabilir.

Birçok insan, bu durumun disiplinsizlikten kaynaklandığı öngörmektedir. Ama belki de asıl sorun, önceliklerini belirlememiş olmaları ve bunun kalplerinde, akıllarında ve günlük davranışlarında kök salmamış olmasıdır. 

Hayatlarımız bugün var, yarın yoktur. En iyiyi seçerek, dünyayı yaşanacak daha güzel bir yer haline getirelim!

“Gerçekten ne olduğumuzu, kabiliyetlerimizden çok kararlarımız gösterir.” – J.K. Rowling
16-12-2017
Bu sayfa 2395 defa ziyaret edildi.
Tüm Hakları Saklıdır. hsbgi.com 2016.
hsbgi.com